štvrtok 3. januára 2008

Hýbe sa to

Posledné dva týždne už prebiehajú trocha bežnejšie, zvykáme si na nové stereotypy :)

Au, au, prečo na OS X nie je štandardne QWERTY slovenská klávesnica?!

Na Štedrý deň sme sa zabávali varením, urobili sme si klasické slovenské vianoce: šošovicová polievka, zemiakový šalát, smažená ryba. Super sa Evke podarili lekvárové buchty, tvaroh sme nezohnali :)

Pod stromčekom nebolo tento rok nič, iba my dvaja, ale to nám stačilo a bolo to veľmi fajn

Úspešne sme nadviazali spojenie so Slovenskom cez Skype, volanie na pevnú linku za 2 sk/min a na mobil 6 sk. Doma majú naštastie aj internet a kameru, tak mojich (mišových) rodičov sem tam aj vidíme :)

Postrehy z NYC

Prechádzky po Manhattane sa mi páčia, asi mi niečo hovorí ten systém pravouhlých ulíc. Konečne v niektorom meste viem, kde som a kade mám isť!

Páči sa mi aj zdanlivý dopravný chaos, zrejme najmä preto, že som chodec, ktorý to tu má ľahké. Semafory na prechodoch sú super, v podstate nečakáte.

Policajti sú veľmi priateľskí, ochotne pokecajú a dajú vám možnosť vychutnať jeden zo zmesi prízvukov, ktoré tu počuť. Odkedy som videl svoj prvý diel Top Cat, chcel som tieto hlasy počuť a vidieť naživo. TOTO je fakt super :)

B and H - efektivita?

V B&H photo som videl veľmi zábavný systém na distrubúciu tovaru po predajni - veľký niekoľkoposchodový obchod bol popretkávaný sieťou potrubnej pošty. Prepravovala krabice asi 40x40cm a jednotlivé vývody boli fakt všade.
Nákup potom fungoval tak, že ste ukázali jednému z obrovského množstva predavačov tovar, ten zavolal do pivnice (pripomína mi to nejaké podzemné vyhne v LOTR, predstavujem si že tam robia tisíce zhrbených postavičiek medzi plameňmi a v sírnych oblakoch). O chvíľu bol tovar hore aj s účtom. Po obhliadke zákazníkom tovar putuje naspäť do inferna.
Idete do dlhého ale rýchleho radu zaplatiť. Po zaplatení ďalší rad a ďalších 20 obsluhujúcich. Vaše veci už čakajú krásne zabalené vo vianočných igelitkách na blízkom vešiaku spolu so stovkami iných.
V obchode je asi 70% pracovníkov v jarmulkách a zvyšok černosi. Pri vstupe vám zoberú váš vak, asi aby ste nevyniesli nejakú tú 1Ds Mark III. Váš majetok dajú medzi stovky iných tašiek do regálu a dúfajte, že sa niečo nepomieša. Ja som sa trocha bál o nový, ešte teplý foťák.

Newark

Newark je o niečom inom. Nič pre bielych. Až teraz zisťujeme, čo porobili americké filmy s naším podvedomím. Takmer všetci černosi tu vyzerajú ako kriminálnici z US filmov. Šiltovky, kapucne, čudné vetrovky pod kolená. Doma v Šuranoch bývame blízko cigánskeho ghetta. Rozhodne nie som rasista, pozdravím sa, usmejem, no poznám aj problémových jedincov. Títo sa mi teraz cez americké filmy mapujú na kriminálne vyzerajúcich černochov.
A to ešte nie sme pri hispáncoch, ktorí sú v US filmoch tí najhorší. Newark je plný kriminálnikov z filmov 80. a 90. rokov.
K obrazu skazy prispieva aj to, že sme v New Jersey, povestnom kriminalitou. Skúste v takomto meste myslieť pozitívne a uisťovať sa, že nie je rasizmus tešiť sa na belochov v NYC. Nie je to ľahké.

Určite nie všetko je však zlé. Keď prekonáte obavy a priblížite sa k ľuďom, zistíte, že sú to normálni občania ako vy. Trpezlivo počkajú, kým to poviete zrozumiteľne a v pohode poradia. Pozdravia.

Nákupy

Po zabývaní sa sme potrebovali potraviny, tak sme sa konečne rozhliadli po okolí a našli supermarkety a liquor story. Captain Morgan je dopitý, tak sme investovali do pol galóna portorického rumu. Mňam, je fakt dobrý, no už je ho asi len centimeter nad dnom. Približne tak od oka 3 oz :)

Potraviny sú ok, nájdeme všetko čo treba. Problém je iba chlieb, no Natália nás zásobuje klasickým chlebom, ktorý kupuje nieviem kde - má auto :) Čo je čudné, je násobnosť sekcií v supermarketoch. V niektorých sú proste niektoré sekcie duplicitne, zrejme na podporu predaja. Pozitívny je dobrý výber čerstvých rýb. Negatívny smrad z toho vyplývajúci.

Silvester

31.12.2007 sme nemali žiadne plány. Navarili sme kapustnicu, mimochodom fakt vynikajúcu a chladili šampanské. Nikoho tu nepoznáme, Natália je na lyžovačke, tak budeme doma, prípadne by bol super nejaký ohňostroj v Newarku.

O šiestej večer sme zavolali rodine a pár kamoššom. Bolo super počuť zasa tie hlasy...

Počas dňa sme sa začali namotávať na Times Square v NYC. Napokon sme sa rozhodli a vyrazili. Rum s Coca Colou v plastovej fľaši, a ideš!
Vedeli sme, že centrum je uzavreté a treba prejsť cez policajné kontroly. Ako sa však ukázalo, toto sa dalo spraviť asi tak o 8.00 ráno :) Policajti večer už proste nepúšťali. Ale fajn sme si pokecali :)
Tak šup šup domov k šampanskému a kapustnici, mňam. Večer prebehol fajn, bohužiaľ sa nám zasa nepodarilo sa opiť.

Šikovné ruky

Posledné 3 týždne sme sa s Evkou bili o počítač - dobre pestovaná závislosť sa prejavuje (najmä u mňa). Budúci zamestnávateľ sa zľutoval a požičal mi desktop. Celkom slušná herná mašina v skrini Zalman Fatality z 5mm hlinika - dosť ťažká na prenos z Manhattanu, ale stálo to za to... na pár dní.
Počítač mal 2GB RAM ale dali mi ďalšie 2GB, vraj "fine to have it, I think". Ale komp ich akosi nebral, motal sa. Tak reku, updatnem BIOS. Všetko prebehlo OK, akurát nebootuje. Áááá, bitka o počítač je späť!
Naštastie v US je všetko jednoduché. Abit predáva náhradné BIOSy za $6. Tak je už na ceste, snáď to bude OK.


Conclusion

Zatiaľ teda nič svetoborné - pomaly bootujeme. Evka už začína pracovať, takže nasledujúce dni budem zrejme tráviť doma za počítačom. Aj by som sa šiel poobzerať von, ale je -10 stupňov, naštastie Celzia.

Štatistika:

jedny pekné vianoce a nový rok
1 pokazený počítač
asi 30 videných filmov
pol galónu rumu, 8 pív, jedno šampanské
jedna prechádzka po NYC, veľký xmas strom v Rockefeller Center
jedna krásna prechádzka v Branch Brook Parku


2008, HERE WE COME!